Namnen
Tilde Karin Ledfelt
Tilde
Under 2002 namngavs 47 600 flickor. Av dem fick 442 namnet Tilde. Det är 0,9%.
Tilde är en dansk motsvarighet till Tilda.
Tilda har en nästan 200-årig historia som dopnamn i Sverige, men i dagligt tal har namnet funnits ännu längre eftersom det är en kortform av namn som Botilda, Matilda och Götilda.
Vi firar Tildes namnsdag den 14 mars när det är Matilda.
Första gången jag hörde talas om tecknet tilde (~) var när Erik skulle ge mig adressen till sin hemsida när vi studerade i Uppsala. Tilde som namn kom upp när jag var i början av graviditeten och vi konstaterade att det var ett vackert namn som passade ihop med efternamnet. Dessutom tänkte vi att hon kunde lära sig skriva det själv i tidig ålder.
Karin
Karin är en svensk form av Katarina, som använts sedan 1400-talet. Katarina lär betyda ren eller kysk.
I almanackan finns Karin för att minna om det svenska helgonet Katarina, dotter till heliga Birgitta.
Karin har namnsdag den 2 augusti.
Namnet Karin valde vi av flera anledningar, men den främsta är att Eriks mamma hette det. Dessutom var det riktigt nära att jag fick heta Karin om inte min pappa i sista stund hade propsat på att kalla mig Lajla. Den våren då jag var gravid kom det dessutom fram en kvinna till mig på Oscars dop och sa att Karin är ett riktigt vackert namn. Till saken hörde förstås att kvinnan själv hette Karin.
Ledfelt
Ledfelt är ett namn som Tildes farfar hittade på för att slippa förväxlingar när han arbetade på ett företag där det fanns tre andra som också hette Rolf Andersson.
Han ville då stava namnet med dt på slutet, men det gick inte myndigheten med på eftersom det redan fanns folk i Tyskland med det namnet.
Det kostade 50 kronor att byta till Ledfelt.Källor
www.scb.se
www.svenskanamn.com