Namnen
Tilde Karin Ledfelt
Filip
Under 2004 namngavs 53600 pojkar. Av dem fick 1198 namnet Filip. Det är 2,2%.
Filip var ett medeltida stormansnamn, då stavat Filipus. Ursprunget är grekiskt, Philippos, som betyder hästvän. Namnet har funnits länge i almanackan till minne av aposteln Filippus.
Filip har namnsdag den 2 maj.
Namnet Filip har varit bestämt sedan 1986 då min mamma hade ett litet dag- och nattbarn som hette Philip. Han var liten, charmig och blond och jag blev som en extramamma för honom så jag bestämde mig för att min förstfödde son skulle heta Philip.
Att vi sedan valde att ändra stavningen var Eriks idé och jag tycker att den stavningen passar bättre ihop med namnet Tilde.
Birger
Birger är ett klassiskt nordiskt namn med anor från forntiden. På runstenar är formerna Birghir och Byrghir inristade. Namnet betyder hjälpa, jämför med ordet bärga.
Birger var ett stormansnamn under medeltiden. Birger Jarl från 1200-talet är kanske den mest kände, det är också till minne av honom som Birger står i almanackan.
Birger har namnsdag den 9 juni.
Namnet Birger valde vi för att min pappa hette det.
Ledfelt
Ledfelt är ett namn som Tildes farfar hittade på för att slippa förväxlingar när han arbetade på ett företag där det fanns tre andra som också hette Rolf Andersson.
Han ville då stava namnet med dt på slutet, men det gick inte myndigheten med på eftersom det redan fanns folk i Tyskland med det namnet.
Det kostade 50 kronor att byta till Ledfelt.Källor
www.scb.se
www.svenskanamn.com