Eriks Snacksguide
Välkommen till Eriks snacksguide!

Den här guiden hjälper dig att välja rätt snacks till rätt tillfälle. Redan från början vill jag påpeka att snacks är ostbågar och chips, inte nötter och annat tjafs. Nåväl...
I Sverige finns det två huvudleverantörer av snacks: OLW och Estrella. Övriga leverantörer fokuserar ofta på olika orter och vanligtvis har de inte rikstäckande distribution.
Amatörer (dvs de som plockar en godtycklig påse istället för att välja) undrar ibland vilket snacks som är godast. Jag har självfallet inte något svar. Olika snacks passar till olika tillfällen, på samma sätt som olika sorters vin passar till olika maträtter. Jag hoppas kunna förmedla lite av min blygsamma erfarenhet av snacks så att ditt val blir lättare, och framförallt bättre.

Det finns några grundläggande riktlinjer som du måste följa för att undvika snacksbesvikelse:
Snacks är en färskvara. Köp inte utgångna chips. Kolla bäst-före datum.
Snacks ska förvaras rätt. Det ska vara torrt, mörkt och inte för varmt. Det är framförallt chips som lider av värme, då de tappar både konsistens och smak. Många affärer slarvar och håller för hög temperatur. Se alltså till att du köper dina varor i snacksvänliga butiker.
Snacks ska blandas. De olika smakerna bidrar tillsammans till en starkare upplevelse. Smarrigast blir det om du blandar lika mycket bågar och chips i samma skål. Om någon är kinkig så kan du ju förbereda en "barnskål" med bara en sort snacks.
Snacks är en maträtt. Alltså ska du vara hungrig eller åtminstone sugen. Bjud inte på snacks till fördrinken. Eftersom snacks är så feta så krävs det inte många för att tillfälligt mätta den mest hungriga magen. Det är inte så lyckat inför måltiden. Snacks passar bäst ett par timmar efter maten (alternativt istället för maten). Ta inte fram dem för tidigt. Låt dina gäster sukta ett tag så ökar chansen till succé. Olika drycker passar olika bra till snacks. Öl och vin är de mest uppskattade kompanjonerna. Många drinkar passar också bra, vilket inte whiskey gör.
Snacks är en smaksak. Olika människor tycker om olika sorter. Samma person kan tycka om olika sorter vid olika tillfällen. Samma snacksort kan dessutom smaka olika vid olika tillfällen. Estrellas Sourcream varierar ganska mycket i smak till exempel. Variera dina inköp så ökar du chansen att finna dina egna favoriter.
Snacks är feta. De flesta snacksen består av drygt 30% fett och över 50% kolhydrater (både bågar och chips) . Det ger över 500 kcal per 100 gram. Av detta du dra en viktig slutsats: om påsens innehåll är av bristfällig kvalite så skicka tillbaka den - eller släng den. Bli inte tjock av kassa snacks...